Czekoladowe ciasto otrębowe

4.48 (163 ocen)

Niezbyt słodkie, lekkie ciasto. Dobrze smakuję z różnymi dżemami, konfiturami lub z kubkiem gorącej kawy. Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl. otrębów owsianych
    4 jajka w temperaturze pokojowej
    4-5 łyżek cukru
    1 łyżka miodu
    2 kopiaste łyżki kakao
    1/2 szkl. mleka w temperaturze pokojowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki pestek słonecznika
    garść posiekanych orzechów włoskich

    Polewa:
    ¾ tabliczki gorzkiej czekolady
    1-2 łyżki mleka

    Dodatkowo:
    łyżka otrębów owsianych do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.48 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Czekoladowe ciasto otrębowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-269f1rb 1. Ciasto: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, miksować. Ciurkiem wlewać mleko i nadal miksować. Następnie wsypać pozostałe składniki i delikatnie wmieszać do piany (mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać!) Gotowe ciasto przelać do keksówki o wymiarach 12x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 45-50 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić chwilkę w formie. Następnie delikatnie wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
  • image-1ibr2ii 2. Polewa: Mleko zagotować, wsypać posiekaną czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzone ciasto polać polewą i udekorować otrębami owsianymi. Smacznego!

Porady

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Otręby Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować