Czekoladowe Ciasto Jaglane z Musem z Rabarbaru

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Delikatne i bardzo zdrowe ciasto bez dodatku mąki...Idealne dla alergików uczulonych na gluten lub lubiacych eksperymenty kuchenne i poznawanie nowych smaków.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ( w przepisie użyłam szklanki poj. 350 ml.)

    szklanka kaszy jaglanej
    3 łyżki mleka
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru cynamonowego lub waniliowego
    100 ml oleju rzepakowego
    pół tabliczki mlecznej czekolady
    2 garści orzechów włoskich

    3 kłącza rabarbaru+ 2,5 szkl. wody
    2 galaretki
    1/2 szkl. cukru
    2 łyżki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Mus Musy

Czekoladowe ciasto jaglane z musem z rabarbaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kasze jaglaną płuczemy pod zimna woda następnie przesypujemy do garnka zalewamy, w razie konieczności podczas gotowania dolewamy wody... Gotujemy do miękkości na bardzo małym ogniu.

    Po ugotowaniu zdejmujemy z ognia zostawiamy chwilę do lekkiego ostudzenia, następnie za pomoca blendera miksujemy na papkę, dodajemy olej, jajka, cukier, cukier cynamonowy, olej...Miksujemy.

    Do gotowego ciasta wsypujemy orzechy, połamaną czekoladę.
  • 2. Tortownicę (u mnie 24cm) smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą bez glutenu.
    Przelewamy ciasto i pieczemy w tem 180 st. 45 min.
  • 3. Rabarbar kroimy w mniejsze kawałki zalewamy wodą z cukrem i gotujemy do miękkości. Jeszcze gorący kompot miksujemy dosypujemy galaretki oraz żelatynę. Miksujemy raz jeszcze.
  • 4. Na upieczony spód przelewamy nasz mus i całe ciasto chłodzimy najlepiej całą noc w lodówce.

    Smacznego...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować