Delikatne i bardzo zdrowe ciasto bez dodatku mąki...Idealne dla alergików uczulonych na gluten lub lubiacych eksperymenty kuchenne i poznawanie nowych smaków.
2 godz.
Składniki:
( w przepisie użyłam szklanki poj. 350 ml.)
szklanka kaszy jaglanej
3 łyżki mleka
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru cynamonowego lub waniliowego
100 ml oleju rzepakowego
pół tabliczki mlecznej czekolady
2 garści orzechów włoskich
Czekoladowe ciasto jaglane z musem z rabarbaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kasze jaglaną płuczemy pod zimna woda następnie przesypujemy do garnka zalewamy, w razie konieczności podczas gotowania dolewamy wody... Gotujemy do miękkości na bardzo małym ogniu.
Po ugotowaniu zdejmujemy z ognia zostawiamy chwilę do lekkiego ostudzenia, następnie za pomoca blendera miksujemy na papkę, dodajemy olej, jajka, cukier, cukier cynamonowy, olej...Miksujemy.
Do gotowego ciasta wsypujemy orzechy, połamaną czekoladę.
2.Tortownicę (u mnie 24cm) smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą bez glutenu.
Przelewamy ciasto i pieczemy w tem 180 st. 45 min.
3.Rabarbar kroimy w mniejsze kawałki zalewamy wodą z cukrem i gotujemy do miękkości. Jeszcze gorący kompot miksujemy dosypujemy galaretki oraz żelatynę. Miksujemy raz jeszcze.
4.Na upieczony spód przelewamy nasz mus i całe ciasto chłodzimy najlepiej całą noc w lodówce.
Komentarze