CZEKOLADOWE CIASTO GRYCZANE (z kaszy)

4.5 (198 ocen)

  • 2 godz.

przepyszna wersja kaszy gryczanej... to świetny sposób by połączyć przyjemne z pożytecznym - ciasto am rewelacyjny smak!

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 woreczki prażonej kaszy gryczanej
    niecała szkl mąki
    2 tabliczki gorzkiej czekolady
    3 jajka
    1 żółtko
    3/4 szkl cukru trzcinowego
    1 kostka masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 kropli olejku rumowego
    1,5 łyżeczki kardamonu
    szczypta soli
    1/4 szkl śmietanki 18%
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Czekoladowe ciasto gryczane (z kaszy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotuj wg przepisu w osolonej wodzie.
  • 2. 3/4 kostki masła rozpuść z tabliczką czekolady.
  • 3. Ugotowaną kaszę wymieszaj z cukrem i rozdrobnij blenderem. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj. syp mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
  • 4. Żółtka oddziel od białek. Z białek ubij sztywną pianę, a 3 żółtka dodaj do kaszy. Dodaj olejek i delikatnie wymieszaj całość z pianą.
  • 5. Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy.
    Piecz w temperaturze 180 stopni ok 50min.
  • 6. Kiedy ciasto się upiecze odstaw je do wystudzenia.
    Resztę masła rozpuść w garnku z czekoladą. Dodaj śmietankę i kardamon. Na koniec wbij żółtko i energicznie mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • 7. Odstaw do wystudzenia po czym polej ciasto.
    Podawaj dobrze schłodzone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować