Czekoladowe ciasto gryczane (z kaszy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę ugotuj wg przepisu w osolonej wodzie.
2.3/4 kostki masła rozpuść z tabliczką czekolady.
3.Ugotowaną kaszę wymieszaj z cukrem i rozdrobnij blenderem. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj. syp mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
4.Żółtka oddziel od białek. Z białek ubij sztywną pianę, a 3 żółtka dodaj do kaszy. Dodaj olejek i delikatnie wymieszaj całość z pianą.
5.Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy.
Piecz w temperaturze 180 stopni ok 50min.
6.Kiedy ciasto się upiecze odstaw je do wystudzenia.
Resztę masła rozpuść w garnku z czekoladą. Dodaj śmietankę i kardamon. Na koniec wbij żółtko i energicznie mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
7.Odstaw do wystudzenia po czym polej ciasto.
Podawaj dobrze schłodzone.
Komentarze