czekoladowe ciasto cukiniowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

cukinię można wykorzystać również na słodko!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:

    115 g miękkiego masła
    pół szklanki oleju
    250 g cukru
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 jajka
    pół szklanki jogurtu naturalnego
    300 g mąki pszennej
    60 g kakao
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    2 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach (umyta, nieobrana)
    60 g gorzkiej czekolady bądź mlecznej

Czekoladowe ciasto cukiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło zmiksować na jasną puszystą masę.
    CAŁY CZAS MIKSUJĄC dodawać stopniowo: olej, cukier, wanilię, sodę, proszek do pieczenia, sól. Po kolei wbijać jajka.
    Dodawać mąkę na przemian z jogurtem.
    Dodać kakao i kawę.
    Na końcu dodać cukinię i czekoladę.
    Ja piekłam w małej tortownicy, ale może być to jakakolwiek blacha (wyłożona papierem do piczenia)
    Piec w temperaturze 160ºC przez około 50min (do "suchego patyczka").

    Dodatki zależą już od nas samych. Wierzch można polać czekoladą.
    Ja podałam z dżemem wiśniowym wcześniej podgrzanym w mikrofalówce!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy