115 g miękkiego masła
pół szklanki oleju
250 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
pół szklanki jogurtu naturalnego
300 g mąki pszennej
60 g kakao
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach (umyta, nieobrana)
60 g gorzkiej czekolady bądź mlecznej
Czekoladowe ciasto cukiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Masło zmiksować na jasną puszystą masę.
CAŁY CZAS MIKSUJĄC dodawać stopniowo: olej, cukier, wanilię, sodę, proszek do pieczenia, sól. Po kolei wbijać jajka.
Dodawać mąkę na przemian z jogurtem.
Dodać kakao i kawę.
Na końcu dodać cukinię i czekoladę.
Ja piekłam w małej tortownicy, ale może być to jakakolwiek blacha (wyłożona papierem do piczenia)
Piec w temperaturze 160ºC przez około 50min (do "suchego patyczka").
Dodatki zależą już od nas samych. Wierzch można polać czekoladą.
Ja podałam z dżemem wiśniowym wcześniej podgrzanym w mikrofalówce!
Komentarze