Pyszne, mocno czekoladowe ciasto, w którym znajdują się także buraczki, jednak są one niewyczuwalne. Doskonałym dodatkiem do tego ciasta są włoskie orzechy :)
Czekoladowe ciasto buraczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tarce. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Można również dodatkowo wysmarować brzegi formy masłem i obsypać drobną bułka tartą. Nadmiar bułki usuwamy. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C.
Czekoladę siekamy na kawałki i rozpuszczamy na parze. Odstawiamy rozpuszczoną do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy z cukrem na krem. Stopniowo dodajemy całe jajka i esencję lub cukier waniliowy. Przerywamy miksowanie. Do kremowej masy dodajemy ostudzoną stopioną czekoladę i starte buraczki, delikatnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą, solą i drobno posiekanymi orzechami, po czym dokładnie łączymy z ciastem i wylewamy do formy keksowej.
2.Piec około 50 minut lub suchego patyczka. Po wyłączeniu piekarnika można pozostawić w nim ciasto dodatkowo na 10 minut. Wyjąc lekko przestudzić, zdjąć obręcz i pozostawić do zupełnego ostudzenia.
Czekoladowa polewa: Czekoladę połamać, roztopić razem z masłem w kąpieli wodnej.
Ostudzone ciasto ozdobić czekoladową polewą i udekorować połówkami orzechów włoskich.
Komentarze