Czekoladowe ciastka z dodatkiem rumu i chili

0 (0 ocen)

Pyszne, mocno czekoladowe ciastka z dodatkiem rodzynek oraz nutki alkoholu. Dzięki dodatkowi chili i rumu ciasteczka działają rozgrzewająco.

Składniki:

  • 6 czubatych łyżek mąki pszennej,
    2 jajka,
    100g cukru,
    100g gorzkiej czekolady,
    100g mlecznej czekolady,
    40g rodzynek,
    4 łyżki rumu,
    3 łyżki masła,
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1/2 łyżeczki cynamonu,
    szczypta chili,
    szczypta soli,
    łyżeczka cukru waniliowego.

Czekoladowe ciastka z dodatkiem rumu i chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki zalać rumem. Połowę czekolady połamać na kawałki, dodać masło, stopić na parze, przestudzić. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać chili, cynamon oraz szczyptę soli. Jajka ubić z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Stale ubijając, powoli wlewać stopioną czekoladę. Dodać suche składniki. Dodać rodzynki wraz z rumem, wymieszać. Dodać resztę posiekanej czekolady. Wymieszać. Na blachę wyłożoną papierem nakładać łyżką porcje ciasta. Piec około 10-12minut w temp. 180st. Ostudzić na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy