Czekoladowe ciastka

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis na ciastka dostałam od koleżanki z pracy i od wielu lat cieszą się w moim domu ogromnym powodzeniem. Są pyszne, wyglądają jak z najlepszej cukierni, a czas i koszt wykonania ..... tyci

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - czekolada - po trochu białej i gorzkiej: 6 sztuk
    - kakao prawdziwe gorzkie: 70 gramów
    - cukier trzcionowy Muscovado: 320 gramów
    - mąka [około]: 320 gramów
    - jajka małe: 3 sztuki
    - cukier waniliowy: 2 łyżeczki
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - masło - masa: 260 gramów
    - soda oczyszczona: 2 łyżeczki

Czekoladowe ciastka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miksujemy masło (miękkie) z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dosypujemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojoną w drobne kosteczki czekoladę - 2 tabliczki gorzkiej, 2 mlecznej i 2 białej. Formujemy małe kulki, leciutko spłaszczamy i układamy na blasze z papierem, muszą być odstępy. Czas pieczenia: 7-9 min w temp. 170 stopni. Bardzo ważne jest, żeby nie piec dłużej, gdyż ciastką zrobią się twarde.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy