Przepis na ciastka dostałam od koleżanki z pracy i od wielu lat cieszą się w moim domu ogromnym powodzeniem. Są pyszne, wyglądają jak z najlepszej cukierni, a czas i koszt wykonania ..... tyci
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
- czekolada - po trochu białej i gorzkiej: 6 sztuk
- kakao prawdziwe gorzkie: 70 gramów
- cukier trzcionowy Muscovado: 320 gramów
- mąka [około]: 320 gramów
- jajka małe: 3 sztuki
- cukier waniliowy: 2 łyżeczki
- proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
- masło - masa: 260 gramów
- soda oczyszczona: 2 łyżeczki
Czekoladowe ciastka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miksujemy masło (miękkie) z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dosypujemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojoną w drobne kosteczki czekoladę - 2 tabliczki gorzkiej, 2 mlecznej i 2 białej. Formujemy małe kulki, leciutko spłaszczamy i układamy na blasze z papierem, muszą być odstępy. Czas pieczenia: 7-9 min w temp. 170 stopni. Bardzo ważne jest, żeby nie piec dłużej, gdyż ciastką zrobią się twarde.
Komentarze