Miękkie w środku, chrupiące z zewnątrz, rozpływające się w ustach wraz z kawałkami czekolady!
Składniki:
Na około 15-18 ciastek.
100 g miękkiego masła
120 g cukru pudru
140 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g czekolady (dowolność wyboru, ja użyłam mlecznej)
Czekoladowe ciasteczka z kawałkami czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę kroje na male kawałki. Masło mieszam z cukrem pudrem na puszystą masę. Do masy dodaje jajko, zmieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao- mieszam. Dodaję kawałki czekolady- około 3/4 całości i mieszam łyżką. Nakładam łyżką na wyłożony na blaszce pergamin i na wierch ciastek wciskam pozostałe kawałki czekolady. Wstawiam na około 13-15 minut do nagrzanego do 170 stopni piekarnika (aż zrumienią się brzegi). Po wyjęciu zostawić jeszcze chwile na blaszce aby stwardniały. Najlepiej piec w dwóch turach.
Porady
Należy zachować odstęp na blaszce, ponieważ ciastka się rozlewają w trakcie pieczenia.
Komentarze