Czekoladowe ciasteczka z kawałkami czekolady

4.5 (171 ocen)

Miękkie w środku, chrupiące z zewnątrz, rozpływające się w ustach wraz z kawałkami czekolady!

Składniki:

  • Na około 15-18 ciastek.
    100 g miękkiego masła
    120 g cukru pudru
    140 g mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    1 jajko
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    200 g czekolady (dowolność wyboru, ja użyłam mlecznej)
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Czekoladowe ciasteczka z kawałkami czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę kroje na male kawałki. Masło mieszam z cukrem pudrem na puszystą masę. Do masy dodaje jajko, zmieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao- mieszam. Dodaję kawałki czekolady- około 3/4 całości i mieszam łyżką. Nakładam łyżką na wyłożony na blaszce pergamin i na wierch ciastek wciskam pozostałe kawałki czekolady. Wstawiam na około 13-15 minut do nagrzanego do 170 stopni piekarnika (aż zrumienią się brzegi). Po wyjęciu zostawić jeszcze chwile na blaszce aby stwardniały. Najlepiej piec w dwóch turach.

Porady

Należy zachować odstęp na blaszce, ponieważ ciastka się rozlewają w trakcie pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować