Czekoladowe ciasteczka z bakaliami i kardamonem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Takie ciasteczka można przygotować bardzo szybko. Są bardzo pyszne, chrupiące i czekoladowe. Idealne z filiżanką pysznej herbaty.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej
    pół szklanki cukru pudru
    2 jajka
    15 dag masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    1 szczypta soli
    pół łyżeczki mielonego kardamonu
    pół szklanki rodzynek
    2 łyżki wiórek kokosowych
    2 łyżki ciemnego kakao

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Czekoladowe ciasteczka z bakaliami i kardamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto jest dość twarde.
  • 2. Następnie z ciasta odrywamy kawałki i na lekko posypanej mąką stolnicy toczymy kulki. Następnie je spłaszczamy formując ciasteczka. Wyszło mi 30 ciastek.
  • 3. Tak przygotowane ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia zachowując odstępy ponieważ znacznie urosną.
  • 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
  • 5. Upieczone ciasteczka są gotowe do podania. Smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi około 30 ciastek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować