Czekoladowe Brownies z chili i koniakiem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Wytrawne, rozgrzewające ciasto na zimowe spotkania przy kawie.

  • 20 min

Składniki:

  • 250 g czekolady gorzkiej, 250 g czekolady mlecznej,150 g mąki, 150 g ciemnego cukru, 150 g bardzo drobnego ciemnego cukru, 4 jajka, 100 g mąki, szczypta soli, 2 łyżki przyprawy chili, 3 łyżki konjaku, 4 łyżki kakao.

Czekoladowe brownies z chili i koniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-04qheru 1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blaszkę kwadratową albo prostokatną, około 27-30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekolady drobno pokroić i wraz z masłem stopić w kąpieli wodnej. Dobrze wymieszać. Dołożyć cukier i jaja, ubijać około 5 minut. Do ubitej masy, dodać: mąkę, chili, alkohol, sól, kakao i wszystko bardzo dobrze wymieszać, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto przełożyc do foremki. Wyrównac, piec około 20-25 minut. Ciasto musi być w środku wilgotne, bo takie smakuje najlepiej.Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem i pokroić w kwadraty, albo romby.

Porady

Ciemny, brązowy cukier mielę w maszynie kuchennej aż do uzyskania miałkiego pyłu. Ciasot przechowywane w zamkniętej, szczelnej puszce zachowuje świeżość przez kilka tygodni. Jeżeli ktoś z was nie wie co oznacza kąpiel wodna, proszę do mnie napisać, wyjaśnię wszystko bardzo chętnie. Używam gorzkiej czekolady o zawartości 80% kakao.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy