Czekoladowe babeczki

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

ugość_Mikołaja

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - czekolada gorzka tabliczka: 1.5 sztuki
    - czekolada biała (tabliczka): 1 sztuka
    - mascarpone: 2 łyżki
    - śmietanka 30 %: 200 mililitrów
    - cukier puder: 3 łyżki

Czekoladowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę czarną rozpuszczamy przez 1 minutę w mikrofalówce (połamaną na kostki w miseczce). Pędzelkiem wypełniamy wnętrze silikonowych foremek, tak aby cała forma była pokryta czekoladą. Pozostawiamy do stężenia przez 15 minut w chłodnym miejscu.
  • 2. Czekoladę białą rozpuszczamy przez 1 minutę w mikrofalówce (połamaną na kostki w miseczce). W garnuszku ubijamy śmietankę mikserem, dodajemy cukier puder, rozpuszczoną białą czekoladę i mascarpone. Wypełniamy wszystkie foremki otrzymaną masą z białej czekolady.
  • przygotowanie foremki 3. Po zastygnięciu (ja zostawiłam na 3 godziny) nadzienia delikatnie zdejmujemy foremki, aby nie naruszyć struktury babeczki.
  • 4. Ozdabiamy wg własnego uznania owocami, posypkami... Można do białej masy czekoladowej dodać do środka np. wisienkę moczoną wcześniej w alkoholu, drobno rozdrobnione drobno migdały, uprażony kokos lub tak, jak ja - dodać owoc granatu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy