Czekoladowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę czarną rozpuszczamy przez 1 minutę w mikrofalówce (połamaną na kostki w miseczce). Pędzelkiem wypełniamy wnętrze silikonowych foremek, tak aby cała forma była pokryta czekoladą. Pozostawiamy do stężenia przez 15 minut w chłodnym miejscu.
2.Czekoladę białą rozpuszczamy przez 1 minutę w mikrofalówce (połamaną na kostki w miseczce). W garnuszku ubijamy śmietankę mikserem, dodajemy cukier puder, rozpuszczoną białą czekoladę i mascarpone. Wypełniamy wszystkie foremki otrzymaną masą z białej czekolady.
3.Po zastygnięciu (ja zostawiłam na 3 godziny) nadzienia delikatnie zdejmujemy foremki, aby nie naruszyć struktury babeczki.
4.Ozdabiamy wg własnego uznania owocami, posypkami... Można do białej masy czekoladowej dodać do środka np. wisienkę moczoną wcześniej w alkoholu, drobno rozdrobnione drobno migdały, uprażony kokos lub tak, jak ja - dodać owoc granatu.
Komentarze