Czekoladowa wieża z ptysiów nadziewanych kremem kawowym

0 (0 ocen)

  • Średni

Udany przepis na przyjecie sylwestrowe- zawsze robi wrazenie

  • Średni

Składniki:

  • - masło: 60 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - mąka zwykła: 125 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - śmietana kremówka: 600 mililitrów
    - cukier puder: 3 łyżki
    - kawa ekspresso: 30 mililitrów
    - kawa capuccino: 30 mililitrów
    - czekolada mokka lub gorzka: 150 gramów
    - serek mascarpone: 125 gramów
    - cukier: 1 szklanka
    - woda: 0.5 szklanki
    - woda: 250 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ptysie Kawy

Czekoladowa wieża z ptysiów nadziewanych kremem kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 250 ml wody zagotowac z masłem i sola. Przesianą mąkę dodac do gorącej wody i na średnim ogniu mieszając tak długo az masa będzie gladka i zacznie odrywac sie od scianek. lekko przestudzić. Wbic po jednym jajku ciagle mieszajac mikserem na wolnych obrotach.
  • Czekoladowa wieża z ptysiów nadziewanych kremem kawowym 2. Piekanik rozgrzac do 180st. Blache wylozyc papierem do pieczenia. Ciasto przełozyc do szprycy z otworem najwiekszej gwiazdki i wyciskac małe porcje na papier. Piec ok 20 minut do zrumienienia. Odstawic do ostygnięcia.
  • 3. 300ml śmietany ubic na sztywno, dodac 2 łyzki przesianego cukru pudru. Dodac 10 ml ekspresso i 10 ml capuccino ostroznie wymieszac ze smietana. Smietane przełozyc do szprycy i napełnic ptysiowe kulki. Odstawic do lodówki.
  • 4. Czekolade połamac na kawałki i rozpuscic w kąpieli wodnej. Zdjać z ognia dodac mascarpone, wymieszac. Dodac reszte eksresoo i capuccino, wymieszac, dodac cukier puder (jesli masa bedzie za gorzka dodac wiecej cukru). Ubic reszte kremówki na sztywno i wymieszac z masa.
  • 5. Kulki obsmarowac masa i ulożyc na terzu w piramide. Odstawic w chlodne miejsce.
  • Czekoladowa wieża z ptysiów nadziewanych kremem kawowym 6. Zrobic karmel. Cukier wsypać do garnka, dodać wode. Zagotować i trzymać na małym ogniu, aż nabierze złocistego koloru. Kiedy karmel w garnku zacznie stygnąć widelcem lub łyżką wyciągać cieniutkie jak pajęczyna nitki i udekorwac naszą wieże. Zrobic to na chwile przed podaniem deseru gdyz karmel w cieplej temperaturze łatwo sie skrapla i szybko niknie na deserze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kawa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować