Czekoladowa tarta z żurawiną

0 (0 ocen)

Tarta wypełniona mocno czekoladowym sernikiem z dodatkiem świeżej żurawiny. Jej kwaśny smak orzeźwia słodycz czekolady, przez co tarta bardziej wyrazista. Wszystko dodatkowo przykryte jest puszystym i delikatnym kremem żurawinowym :)

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100g masła
    2 żółtka
    2 łyżki zimnego mleka

    MASA SEROWA:
    500g twarogu
    1/3 szklanki śmietanki 30%
    1/3 szklanki cukru
    2 jajka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    100g czekolady gorzkiej
    ok 150g świeżej żurawiny

    KREM ŻURAWINOWY:
    100g świeżej żurawiny
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki wody
    3 łyżeczki żelatyny
    2 szklanki śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Czekoladowa tarta z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ge800k 1. Zimne masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i zimne mleko. Szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce.
    Ciasto rozwałkować, podsypując lekko mąką. Nałożyć, bez rozciągania na tartę o średnicy 25cm i zrównać. Nakłuć widelcem i podpiec 10min w piekarniku nagrzanym do 190*C, najlepiej z obciążeniem.
  • 2. Składniki na masę sernikową powinny być w temperaturze pokojowej. Dobrze zmielony twaróg zmiksować z cukrem, kremówką, jajkami i mąką ziemniaczaną. Nie ubijać zbyt długo, tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wlać rozpuszczoną w kąpieli wodnej, czekoladę. Masę sernikową przelać na podpieczony spód.
  • image-1lk4dwp 3. Rozłożyć żurawinę (wcześniej przemrożoną), wciskając ją w sernik i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę na 160 *C i piec jeszcze przez ok 30min. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
  • 4. Żurawinę wsypać do garnuszka razem z cukrem i podgrzewać na małym ogniu. Można podlać odrobiną wody. Smażyć, aż owoce zaczną się rozpadać. Zdjąć z ognia, zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko. Wlać rozpuszczoną w wodzie żelatynę i odstawić do wystudzenia. Schłodzoną kremówkę ubić i połączyć z musem żurawinowym. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy i wycisnąć na wystudzoną tartę. Smacznego :)

Porady

Żurawinę najlepiej wcześniej przemrozić, żeby nie była gorzka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować