Czekoladowa tarta z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło posiekać z mąką, dodać jajko, cukier puder i sól . Zagnieść ciasto dodając wodę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki co najmniej na godzinę.
2.Po tym czasie rozwałkować, wylepić dno i boki natłuszczonej formy. Nakłuć ciasto widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć suchą fasolą lub kaszą. Piec 12 minut w temp. 190 *C , zdjąć papier z obciążeniem, posmarować roztrzepanym białkiem i piec jeszcze 5-7 minut. Wyjąć z piekarnika.
3.Mleko ze śmietaną zagrzać ( nie gotować) Dodać połamane czekolady i mieszać do rozpuszczenia.
4.Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i solą, dodać alkohol. Do ubitych jajek dodać rozpuszczone czekolady i rodzynki, wymieszać, wylać na podpieczone ciasto. wstawić do piekarnika na 25 minut z temp. 165*C. Wystudzić w otwartym piekarniku a później dobrze schłodzić w lodówce.
5.Udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą mleczną.
Porady
Zamiast rodzynek można dodać suszoną żurawinę, śliwki lub orzechy.
Komentarze