Czekoladowa tarta z rodzynkami

0 (0 ocen)

Ciasto bardzo czekoladowe, pyszny dodatek do filiżanki dobrej kawy.

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g mąki
    100 g masła
    50 g cukru pudru
    1 jajko
    szczypta soli
    1 łyżka zimnej wody

    Nadzienie:
    250 ml śmietany 30%
    100 ml mleka
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki cukru
    2 jajka
    1 łyżka wódki
    1/4 łyżeczki sól
    3/4 szklanki rodzynek
    100 g czekolady deserowej
    180 g czekolady mlecznej

    Forma 24 cm
    1 białko
    4 kostki czekolady mlecznej do dekoracji

Czekoladowa tarta z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło posiekać z mąką, dodać jajko, cukier puder i sól . Zagnieść ciasto dodając wodę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki co najmniej na godzinę.
  • 2. Po tym czasie rozwałkować, wylepić dno i boki natłuszczonej formy. Nakłuć ciasto widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć suchą fasolą lub kaszą. Piec 12 minut w temp. 190 *C , zdjąć papier z obciążeniem, posmarować roztrzepanym białkiem i piec jeszcze 5-7 minut. Wyjąć z piekarnika.
  • 3. Mleko ze śmietaną zagrzać ( nie gotować) Dodać połamane czekolady i mieszać do rozpuszczenia.
  • 4. Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i solą, dodać alkohol. Do ubitych jajek dodać rozpuszczone czekolady i rodzynki, wymieszać, wylać na podpieczone ciasto. wstawić do piekarnika na 25 minut z temp. 165*C. Wystudzić w otwartym piekarniku a później dobrze schłodzić w lodówce.
  • 5. Udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą mleczną.

Porady

Zamiast rodzynek można dodać suszoną żurawinę, śliwki lub orzechy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy