Czekoladowa tarta z pigwami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Myjemy pigwy, osuszamy i obieramy ze skórki. Skrapiamy sokiem z cytryny.
2.Z mąki, masła, cukrów i jajka zagniatamy ciasto, które wstawiamy do lodówki na 40 minut. Następnie formę do ciasta (najlepiej taką do tarty) smarujemy masłem, wysypujemy bułka tartą i wykładamy ciastem, które gęsto nakłuwamy widelcem. Pieczemy 10 minut w 200 stopniach.
3.Pigwy kroimy na mniejsze części, wycinając gniazda nasienne. Wkładamy je do garnka i zalewamy winem. Doprowadzamy do wrzenia i chwilkę gotujemy. Studzimy pigwy w winie.
Mąkę ziemniaczaną dokładnie mieszamy ze 100 mililitrów mleka i zółtkami. Resztę mleka gotujemy razem z cukrem, przy czym po zagotowaniu rozpuszczamy w nim gorzką i mleczną czekoladę z orzechami. Do mąki z mlekiem i żółtkami wlewamy powoli wrzące mleko z cukrem i czekoladami, mieszamy dokładnie, leciutko podgrzewamy, aby uzyskać jednolitą masę.
4.Podpieczone wcześniej ciasto (spód) wypełniamy masą czekoladową, a na niej układamy kawałki pigwy, tylko staramy się, aby pigwa była lekko osączona z wina.
Całe ciasto uważnie wstawiamy do piekarnika (nagrzanego do temperatury 170 stopni, a więc zmniejszamy nieco temperaturę) i pieczemy 25 do 30 minut.
Czekamy, aż ciasto się wystudzi i dopiero spożywamy......
Komentarze