Świetna tarta z owocami lata - można użyć dowolne drobne owoce - więcej na wypiekibeaty.com.pl
Więcej niż 10 osób
Składniki:
ciasto:
250 g mąki
20 g gorzkiego kakao (ok 3 łyżki)
50 g cukru
150 g miękkiego masła
1 jajko
szczypta soli
ewentualnie trochę mleka (tylko do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
krem:
150 g białej czekolady
250 g serka mascarpone
dodatkowo:
ok 200-300 g świeżych owoców
Czekoladowa tarta z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.wykonanie ciasta:
Z podanych składników zagnieć szybko ciasto, jeśli nie chce się dobrze lepić, to dodaj odrobinę mleka.
Uformuj z ciasta kulę i schłódź je przez około godzinę w lodówce.
Wyjmij ciasto, wyłóż na podsypany mąką blat i rozwałkuj na krążek.
Wylep ciastem przygotowaną foremkę do tarty. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
Piecz w 200 stopniach przez 15 minut.
Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
wykonanie kremu:
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i lekko przestudź.
Zmiksuj czekoladę z serkiem mascarpone.
Wyłóż krem na kruchy spód.
Ułóż na wierzchu owoce. Całość możesz oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze