Czekoladowa tarta z dynią i powidłami

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne kruche ciasto, kwaśne powidła i delikatny krem z dyni. Dla mnie idealne połączenie smakowe.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 250 gramów
    - zamrozone masło: 150 gramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - kakao gorzkie: 2 łyżki
    - cukier puder: 2 łyżki

    - mleko: 500 mililitrów
    - żółtka: 4 sztuki
    - cukier waniliowy: 3 łyżki
    - puree z pieczonej dyni: 1 szklanka
    - Żelatyna: 2 łyżeczki

    - powidła śliwkowe: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Powidła Powidła śliwkowe

Czekoladowa tarta z dynią i powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej starte na tarce zamrożone masło, rozcieramy palcami, aż składniki będą miały "konsystencję mokrego piasku". Dodajemy kakao, cukier puder, żółtko i szybko zagniatamy wszystko razem. Owijamy folią spożywczą i schładzamy około 1 godziny. Następnie wyjmujemy, rozwałkowujemy na nieco większą średnicę niż forma, w której zamierzamy piec, wykładamy dokładnie formę, dno i brzegi, na wierzchu układamy papier do pieczenia, wsypujemy fasolę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C około 15 minut. Następnie usuwamy papier wraz z fasolą i dopiekami jeszcze 15 minut.

  • 2. Żółtka mieszamy z cukrem i mlekiem, podgrzewamy aż masa zgęstnieje, ale nie gotujemy. żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach wrzątku, mieszamy dokładnie i wlewamy do masy jajecznej. Odstawiamy do wystudzenia.

  • 3. Wystudzoną masę jajeczną mieszamy z dynią.

    Ciasto smarujemy powidłami, na które wykładamy masę dyniową. Ozdabiamy kulkami pieczonej dyni, odstawiamy do całkowietego stężenia. Przed podaniem posypujemy cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Cynamon Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować