Czekoladowa tarta z dynią i powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej starte na tarce zamrożone masło, rozcieramy palcami, aż składniki będą miały "konsystencję mokrego piasku". Dodajemy kakao, cukier puder, żółtko i szybko zagniatamy wszystko razem. Owijamy folią spożywczą i schładzamy około 1 godziny. Następnie wyjmujemy, rozwałkowujemy na nieco większą średnicę niż forma, w której zamierzamy piec, wykładamy dokładnie formę, dno i brzegi, na wierzchu układamy papier do pieczenia, wsypujemy fasolę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C około 15 minut. Następnie usuwamy papier wraz z fasolą i dopiekami jeszcze 15 minut.
2.Żółtka mieszamy z cukrem i mlekiem, podgrzewamy aż masa zgęstnieje, ale nie gotujemy. żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach wrzątku, mieszamy dokładnie i wlewamy do masy jajecznej. Odstawiamy do wystudzenia.
3.Wystudzoną masę jajeczną mieszamy z dynią.
Ciasto smarujemy powidłami, na które wykładamy masę dyniową. Ozdabiamy kulkami pieczonej dyni, odstawiamy do całkowietego stężenia. Przed podaniem posypujemy cynamonem.
Komentarze