Ciasto :
- cztery szklanki mąki
- szklanka białego cukru
- cztery łyżki kakao
- dwie łyżeczki proszku do pieczenia
- kostka margaryny
- pół kostki masła
- cztery żółtka
Nadzienie :
- mniej więcej kilogram obranych, pokrojonych w talarki jabłek
- dwa budynie waniliowe z cukrem
- 750 ml mleka
- bułka tarta
Czekoladowa szarlotka z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przygotowania :
Ciasto : mąkę, kakao, cukier oraz proszek do pieczenia złączyć ze sobą w misce. Zawartość wysypać na stolnice, dodać kawałki masła oraz margaryny, ugniatać aż do uzyskania dużych okruchów. Następnie stopniowo dodawać żółtka, tak, aby ciasto połączyło się ze sobą. 1/3 utworzonego ciasta odłożyć do zamrażalnika, resztą wyłączyć posmarowaną wcześniej masłem blaszkę. Gotową podstawę umieścić w lodówce.
Nadzienie : Na schłodzonym cieście poukładać talarki jabłek, po czym posypać obficie bułką tartą. W między czasie ugotować budyń tak, aby jego konsystencja była dość gęsta.
Gorący budyń rozsmarować na cieście. Pozostałą część ciasta wyjąć z zamrażarki oraz zetrzeć na tarce w celu otrzymania wierzchu ciasta.
Piec w 180 st.C przez 40 minut. Smacznego :)
Porady
Aby ciasto lepiej się "kleiło" warto dodać łyżkę śmietany
Komentarze