Czekoladowa szarlotka z budyniem

4.5 (142 ocen)

  • 60 min

Przepis sprawił, że poznałam swoją drugą połówkę.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto :
    - cztery szklanki mąki
    - szklanka białego cukru
    - cztery łyżki kakao
    - dwie łyżeczki proszku do pieczenia
    - kostka margaryny
    - pół kostki masła
    - cztery żółtka
    Nadzienie :
    - mniej więcej kilogram obranych, pokrojonych w talarki jabłek
    - dwa budynie waniliowe z cukrem
    - 750 ml mleka
    - bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowa szarlotka z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania :
    Ciasto : mąkę, kakao, cukier oraz proszek do pieczenia złączyć ze sobą w misce. Zawartość wysypać na stolnice, dodać kawałki masła oraz margaryny, ugniatać aż do uzyskania dużych okruchów. Następnie stopniowo dodawać żółtka, tak, aby ciasto połączyło się ze sobą. 1/3 utworzonego ciasta odłożyć do zamrażalnika, resztą wyłączyć posmarowaną wcześniej masłem blaszkę. Gotową podstawę umieścić w lodówce.
    Nadzienie : Na schłodzonym cieście poukładać talarki jabłek, po czym posypać obficie bułką tartą. W między czasie ugotować budyń tak, aby jego konsystencja była dość gęsta.
    Gorący budyń rozsmarować na cieście. Pozostałą część ciasta wyjąć z zamrażarki oraz zetrzeć na tarce w celu otrzymania wierzchu ciasta.
    Piec w 180 st.C przez 40 minut. Smacznego :)

Porady

Aby ciasto lepiej się "kleiło" warto dodać łyżkę śmietany

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować