Czekoladowa szachownica

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepyszne ciasto mocno czekoladowe.Czekoladowy biszkopt , czekoladowy krem ... i czekoladowa posypka - niebo w gębie!Ciasto mimo takiej ilości czekolady absolutnie nie jest za słodkie!Jest fantastycznym pomysłem do popołudniowej kawy na rodzinne przyjęcia!

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    ( tortownica 18 cm )

    BISZKOPT JASNY :
    * jajko – 2 szt
    * cukier – 4 łyżki
    * mąka pszenna – 2 łyżki
    * mąka ziemniaczana – 2 łyżki
    * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

    BISZKOPT CIEMNY :
    * jajko – 2 szt
    * cukier – 4 łyżki
    * mąka pszenna – 3 pełne łyżki
    * kakao – 1 łyżka
    * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

    KREM CZEKOLADOWY :
    * masło – 200 g
    * cukier puder – 80 g
    * czekolada mleczna – 250 g
    * śmietana 36% – 300 ml
    * kakao – 1 łyżka

    DODATKOWO :
    * posiekana czekolada deserowa
    * czekoladowa posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Czekoladowa szachownica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czekoladowa szachownica
1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

    BISZKOPT JASNY :

    Oddzielamy białka od żółtek.

    Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodając pod koniec ubijania cukier.

    Nie przerywając ubijania dodajemy po 1 żółtku.

    Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej.

    Delikatnie mieszamy łyżką w jedną stronę / do połączenia składników.

    Wylewamy na tortownicę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia.

    Pieczemy ok. 35 min / 180C.

    BISZKOPT CIEMNY :

    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao.

    Całe jajka ubijamy na puszystą masę , pod koniec dodając po łyżce cukru.

    Nie przerywając ubijania zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy przesianą mąkę.

    Dokładnie , ale krótko mieszamy.

    Wylewamy na tortownicę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia.

    Pieczemy ok. 40 min / 180C.

    CAŁOŚĆ :

    Oba biszkopty dokładnie studzimy , a następnie wycinamy okręgi takie jak na zdjęciu.

    Takie same z ciemnego i z jasnego.

    A następnie układamy je jeden do drugiego.


    KREM CZEKOLADOWY :

    Kremówkę ubijamy , odstawiamy , by utrzymać ją w temperaturze pokojowej.

    Czekoladę łamiemy , rozpuszczamy w kąpieli wodnej , studzimy.

    Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę , a następnie nie przerywając dodajemy roztopioną czekoladę.

    Dodajemy po łyżce ubitej śmietany i cały czas ucieramy ( jeśli krem zacząłby się rozwarstwiac lekko podgrzewamy nad kąpielą wodną i szybko mieszamy ).


    CAŁOŚC :

    W tortownicy układamy spód 2-kolorowy , smarujemy warstwą kremu.

    Przykrywamy drugim blatem , dociskamy i wszędzie dookoła smarujemy pozostałym kremem.

    Robimy t delikatnie , ale dokładnie , tak by wszędzie było pokryte masą.

    Obsypujemy posiekaną czekoladą i czekoladowymi pałeczkami.

    Odstawiamy na kilka godzin do stężenia.

    Podajemy z ulubioną kawą!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tort szachownica

To może cię zainteresować