Czekoladowa rolada z wiśniami bez mąki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę rozpuść w gorącej kąpieli wodnej. Żółtka z cukrem utrzyj na pianę. Dodaj roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszaj. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno. Połącz masę czekoladową i pianę z białek.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia , rozsmarować ciasto i piec 25 min w 180'C. Po upieczeniu przykryć ręcznikiem i odstawić do wystygnięcia.
Śmietanę ubić z usztywniaczem (Śmietan-Fix'em). Ostudzone ciasto oprószyć kakao i posmarować śmietaną. Na środku ułożyć wzdłuż wiśnie. Zwijać roladę delikatnie unosząc jeden brzeg papieru. Wierzch można jeszcze oprószyć dodatkowo kakao.
Komentarze