Czekoladowa Pokusa

0 (0 ocen)

Do ciasta trzeba troszkę cierpliwości, ciasto jest pyszne. Do wykonania takiego ciasta zainspirowała mnie bajka synka, w której był rysunek takiego torcika. Naprawdę polecam :))

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe ( tortownica o średnicy 26 cm):
    100 g masła
    275 g cukru
    125 ml mleka
    2 duże jaja
    200 g mąki
    40 g kakao + budyń czekoladowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    125 ml kawy ( 1 łyżeczka rozp. w 125 ml wrzątku)
    kilka kropli olejku migdałowego

    Masa czekoladowa:
    kostka margaryny
    budyń czekoladowy
    mleko
    czekolada truflowa (może być gorzka)
    5 łyżek kremu czekoladowego ( takiego jak na kanapki)
    1 łyżka masła
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czekoladowa Pokusa 1. Ciasto:
    wszystkie sypkie składniki wymieszać i odstawić, połączyć mleko z kawą i olejkiem również w osobnym naczyniu.
    Utrzeć masło z cukrem na puch i dodawać po 1 jajku następnie na przemian po łyżce suchych i mokrych składników, aż do wyczerpania.
    Piec w 180st C przez 30-40 minut.

    Jak ciasto ostygnie to trzeba je pokroić na równe paski nie muszą być szerokie, mogą być troszkę cieńsze niż ja zrobiłam, ale trzeba później uważać bo będą jeszcze bardziej podatne na rozwalanie się. Należy pamiętać również żeby kroić cały czas w tym samym kierunku ponieważ później będą sklejane za pomocą masy i musi to mieć jakiś wygląd, jakiś tzn apetyczny :)
  • 2. Masa:
    ugotować budyń wg opakowania jednak należy pamiętać aby dodać pół szklanki mniej mleka niż to jest w przepisie, ostudzić.
    W rondelku roztopić 1 łyżkę masła z 2 łyżkami mleka i dodać połamaną czekoladę- trzeba to roztopić jednak nie wolno doprowadzić do wrzenia, można od czasu do czasu zdjąć z ognia i pomieszać, gdy czekolada już się rozpuści należy dodać krem czekoladowy i mieszać do połączenia się składników. Należy to ostudzić, ale trzeba mieszać od czasu do czasu ponieważ jak to czekolada będzie twardniała.
    kolejno należy utrzeć kostkę margaryny i stopniowo dodawać na przemian zimny budyń i masę czekoladową. Jeśli masa wyda się wam za mało słodka to trzeba dodać cukier puder. Jednak uważam,że nie jest to konieczne ponieważ samo ciasto jest słodkie a masa znakomicie będzie się komponować, ogólnie torcik nie wyjdzie za słodki:)
  • 3. Teraz należy sklejać do siebie paski ciasta za pomocą masy, kremu spokojnie starczy więc nie muszą to być takie cieniutkie warstwy. Do nałożonego kremu przykleić kolejny pasek ciasta i tak postępować do wysmarowania wszystkich kawałków. Pozostałą część masy wyłożyć na wierzch i schłodzić. Proponuję sklejanie na osobnej tacce, tzn przenosić kawałki ciasta do kawałków już sklejonych.
    Gotowy torcik należy kroić w kierunku odwrotnym niż by wcześniej przekrojony.




    Mam nadzieję,że opisałam wykonanie w zrozumiały sposób :))
    Naprawdę zachęcam do zrobienia takiego torcika,gdyż robi wrażenie i smakuje obłędnie:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować