Czekoladowa pianka

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Takie małe pyszne ciato - na osłodę zimowych wieczorów.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 1 szklanka
    - jaja: 6 sztuk
    - cukier: 1 szklanka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka

    - śmietana 30%: 0.5 sztuki
    - czekolada mleczna: 3 sztuki
    - żelatyna rozpuszczona w pół szkl.gorącej wody: 1 łyżeczka

Czekoladowa pianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
    Dodać mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać.
    Wylać na formę do pieczenia, pieć w temp. 160-180C około 30- 40 minut.

    Wykonanie masy czekoladowej:
    Żelatynę rozpuścić w 0, 5 szklance gorącej wody, czekoladę rozpuścić w misce na parze.
    Śmietanę ubijamy do gęstości następnie szybko dodajemy przestudzona czekoladę i żelatynę wszystko razem wylewamy na biszkopt wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na 2 godzimy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy