Czekoladowa kostka z kremem waniliowym

4.5 (162 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Obłędnie czekoladowe ciasto , przełożone aksamitnym kremem waniliowym to przysmak , którego nikt nie odmówi . Polecam !

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 100g masła

    200g czekolady ( użyłam mlecznej )

    3 szklanki mąki

    0,5 szklanki cukru

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    2 łyżki kakao

    3 jajka

    1 szklanka mleka



    Krem :

    3 szklanki mleka

    1 szklanka cukru

    4 łyżki mąki pszennej

    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    1 łyżeczka cukru waniliowego

    100g masła
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem Krem budyniowy

Czekoladowa kostka z kremem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kostka 1. Masło roztapiamy w rondelku razem z pokruszoną czekoladą .

    W misce mieszamy mąkę , proszek do pieczenia , cukier i kakao. Jajka mieszamy trzepaczką razem z mlekiem .

    Jajka wlewamy do suchej mieszanki , mieszamy łyżką . Przestudzoną roztopioną czekoladę wlewamy do ciasta . Mieszamy delikatnie łyżką tylko do połączenia się składników .

    Ciasto przelewamy do formy ( 22/33 cm ) wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 45 minut . 

    Składniki na krem ( za wyjątkiem masła ) mieszamy razem w rondelku , do czasy aż znikną grudki. Garnuszek wstawiamy na gaz i gotujemy tak jak budyń cały czas mieszając ( uwaga , masa lubi się przypalać ) . Odstawiamy do wystudzenia . Zimny krem mieszamy mikserem z masłem .

    Upieczone ciasto przecinamy ostrym nożem na połowę i przekładamy kremem , wierzch możemy opruszyć kakao lub startą czekoladą .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować