Czekoladowa fantazja

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Coś dla fanów czekolady... Pycha

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500g gorzkiej czekolady,
    600g śmietany 30%,
    300g herbatników korzennych,
    175g masła,
    2 łyżki likieru pomarańczowego (może być sok pomarańczowy),

Czekoladowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 450g czekolady drobno posiekać. Śmietanę podgrzać, po czym mieszając rozpuścić w niej czekoladę. Przełożyć do miski, a następnie dobrze schłodzić około 1godz 30 min (inaczej się nie ubije).
  • 2. Herbatniki korzenne dobrze pokruszyć. W rondelku roztopić masło, ostudzić i wymieszać z ciastkami i sokiem pomarańczowym (likierem pomarańczowym).
  • 3. Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy (ja użyłam kwadratowej 24cmx24cm). Ciasto dobrze docisnąć do dna. Całość wstawić na 30 minut do lodówki.
  • 4. Czekoladową śmietanę dokładnie ubić za pomocą miksera. Smietanę wyłożyć na schłodzony spód z ciastek.
  • 5. Chłodzić 3 godziny. Ozdobić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy