Czekoladowa chałwa w andrutach

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

W Europie wyprodukowano pierwszą tabliczkę czekolady 1847 roku.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - cukier: 40 dekagramów
    - orzechy ((mielone)): 25 dekagramów
    - żółtka: 3 sztuki
    - masło: 20 dekagramów
    - kakao: 2 łyżki
    - andruty ((mogą być małe kwadratowe) 12 sztuk): 2 sztuki
    - czekolada gorzka: 5 dekagramów
    - czekolada gorzka: 5 dekagramów
    - śmietana kremówka 30%: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowa chałwa w andrutach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z 2 łyżek cukru robimy jasny karmel. Wylewamy go na folię aluminiową, posmarowaną olejem.
  • 2. Mielimy karmel i orzechy.
  • 3. Żółtka z resztą cukru ubijamy na gładka masę.
  • 4. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej.tylko 5 dkg.
  • 5. Miękkie masło ale nie roztopione, mieszamy z kakao i roztopioną czekoladą.
  • 6. Obydwie masy łączymy. Dodajemy orzechy z karmelem. Masą smarujemy andruta nakrywamy drugim. Dociskamy i odstawiamy do stężenia.
  • 7. W małym garnuszku topimy 5 dkg czekolady razem z 2 łyżkami śmietany i polewamy gorącą andruty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować