Czekoladowa beza....

0 (0 ocen)

Moja rodzinka bardzo lubi bezy ......

Składniki:

  • Beza
    -białko jaja kurzego 6 sztuk
    -cukier biały drobny 1,50 szklanki
    -ocet 1 łyżeczka
    -kakao 2 łyżki
    -czekolada gorzka 6 kostek
    KREM
    -śmietana 30 %-36 %
    -truskawki świeże 30 dkg
    -serek mascarpone 25 dkg
    -cukier drobny biały 1 szklanka

Czekoladowa beza.... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, obrać z szypułek i pokroić na grube plastry.


  • 2. Białka ubić na sztywno, dodawać powoli cukier,kakao, ocet.
    Dodać pokrojoną czekoladę, dokładnie wymieszać łyżką.(delikatnie)
  • 3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć pianę na blachę, formując zgrabne koło.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika na 170 stopni, po 3-4 minutach zmniejszyć na 140 stopni. Piec około 60 minut, zostawić bezę w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
  • 4. Śmietanę ubić, dodając cukier i serek. Wszystko ubić na gładką masę.
    Na wystudzonej bezie wyłożyć i rozprowadzić równo krem. Dekorować truskawkami.SMACZNEGO !!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy