Czekoladowa babka na winie

4.5 (179 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Przepis leżał aż w końcu przyszła na niego kolej. Uwielbiam takie proste ciasta, w sam raz do kawy lub herbaty.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 25 dag masła
    25 dag cukru
    25 dag mąki
    4 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka kakao
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
    125 ml czerwonego wina (u mnie półsłodkie)
    100 g czekolady (u mnie gorzka i mleczna)
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Czekoladowa babka na winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrami. Dodawać po jednym jajku.Ciągle ucierając dodawać mąkę z proszkiem, kakao, cynamon, wino. Na końcu domieszać łyżką pokrojoną w kostkę czekoladę. Gotową masę wlać do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy i piec w temp. 160-170 stopni ok 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem, czekoladą, lukrem.

Porady

Keksówka o wymiarach 40x11 cm bądź forma do babki. Mnie wyszły dwie babki większa i mniejsza. Większa z kominem o wymiarach wys. 12 cm i średnica 20 cm oraz mniejsza wys. 6 cm i śr. 18 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Czekolada Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować