Czekoladowa babka lodowa

4.5 (166 ocen)

Lodowa babka czekoladowa.

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    4 jajka
    1,5 szklanki mąki
    2 łyżki maki ziemniaczanej
    3 łyżeczki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    150g margaryny
    1 kg lodów śmietankowych
    lukier kolorowy - zielony
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery Lody

Czekoladowa babka lodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-09du9np 1. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch, dodając pod koniec jajka. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksować do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylać do formy babki, wcześniej wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Piec ok 30 min. w temp. 180'C.
  • image-1y1twml 2. Gotowe, upieczone ciasto pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie odcinamy lekko górę. Środek wydłubujemy za pomocą łyżki tworząc tunel, pozostawiając ok 2cm od brzegów i spodu.
  • image-0vqjqmw 3. Nakładamy loda i ciepłą łyżką ugniatamy. Odkrojony brzeg nakładamy na wierzch i lekko dociskamy. Odwracamy babkę i polewamy lukrem. Smacznego !!

Porady

Babkę można mrozić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować