Babki to tradycyjny i nieodłączny wypiek na Wielkanocne święta u mnie często gości babka z czekoladą.
20 min
Składniki:
12 dag gorzkiej czekolady
12 dag masła
12 dag cukru
4 jajka
7 dag mielonych migdałów
20 dag mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
cukier puder około 1 szklanki
aromat rumowy
Czekoladowa babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i razem z cukrem oraz masłem stopić na garnku z gorącą wodą, masę trzeba cały czas mieszać, następnie przestudzić. Utrzeć żółtka i cały czas ucierając dodać zmielone migdały, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na koniec dodać ciepłą czekoladę, wymieszać i ostrożnie połączyć z pianą ubitą z białek.
2.Formę do pieczenia babki wysmarować tłuszczem i wysypać np. bułką tartą do uszykowanej formy przelać ciasto. Piec w temp. 175st około 50 min, następnie ciasto w formie wystudzić.
3.Cukier puder utrzeć z kilkoma kroplami aromatu rumowego i ciepłą wodą dodawaną po kilka kropli na gładki lukier. Zimną babkę wyjąć z formy i polać lukrem.
Komentarze