Czekoladki z herbatnikami.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Czekoladki wspaniale sprawdzają się na domowych przyjęciach oraz jako własnoręcznie przygotowana bombonierka.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 150g mlecznej czekolady
    60ml śmietanki czekoladowej
    4 herbatki maślane
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladki z herbatnikami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę połamać na małe kawałki, przełożyć do miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozprowadzić ją pędzelkiem na formie silikonowej do kostek na lód o wybranym kształcie i włożyć do lodówki na 10 minut - czynność tę powtórzyć 2 razy.Odłożyć do miseczki ok. 60g czekolady. W osobnym naczyniu ubić mocno schłodzoną śmietankę czekoladową i dodać do niej odłożoną czekoladę. Do przygotowanej masy dodać pokruszone herbatniki, całość wymieszać.Tak przygotowaną masę nałożyć do foremki z czekoladą. Całość zalać resztą czekolady, wygładzić i odstawić na ok. 1 godzinę do lodówki. Czekoladki wspaniale sprawdzają się na domowych przyjęciach oraz jako własnoręcznie przygotowana bombonierka.

Porady

Czekoladę najlepiej utemperować, aby była błyszcząca i chrupka. Temperowanie polega na rozgrzaniu czekolady w zależności od jej rodzaju do odpowiedniej temperatury, schłodzeniu jej i ponownym rozgrzaniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować