Czekolada kryzysowa z płatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuścić w garnku na małym ogniu, dodać cukier, mleko płynne, kakao, na końcu mleko w proszku do zgęstnienia masy. Nie zagotowywać
2.Zestawić z ognia i dodać garstki płatków w ilości jak kto lubi.
Po wymieszaniu przelewamy do wyłożonej folią spożywczą blaszki keksówki.
3.Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aż całkowicie stwardnieje. Po tym czasie masę można wyjąć razem z folią, odwinąć folię i kroić na porcję.
4.Ja dodałam płatki owsiane, kukurydziane, płatki- kulki czekoladowe, rodzynki. Jak ktoś woli wersję słodszą, to zamiast płatków można dodać kawałki pokruszonej chałwy i draże mleczne. A w wersji tradycyjnej dodaje się kawałki herbatników i wafli, biszkoptów. Masę polecam mieszać drewnianą łyżką.
Komentarze