Czekokubki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gdy mam czas, lubię zrobić coś słodkiego i przepysznego.

Składniki:

  • 11 dag + łyżka masła
    10 dag gorzkiej czekolady (o zawartości kakao minimum 60%)
    2 jajka
    3/4 szkl. cukru pudru
    3 łyżki mąki pszennej

Czekokubki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Roztapiamy w mikrofalówce najpierw 11 dag masła, a następnie – w osobnym naczyniu – czekoladę. Odstawiamy na chwilę, aby nieco wystygły.
  • 2. Jajka rozkłócamy. Mieszamy z mąką, cukrem i roztopionym masłem. Wlewamy czekoladę i ponownie mieszamy.
  • 3. Ciasto wlewamy do 4 posmarowanych pozostałym masłem kubków
    żaroodpornych. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 200 °C. Czekokubki na wierzchu powinny być twarde i spieczone, natomiast w środku lekko płynne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2011

Komentarze

Podobne przepisy

2.03 (981 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

ciasto "Zmierzch"

2.03 (981 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

ciasto "Zmierzch"

capri Dla amatorów delikatnych kawowych i czekoladowych smaków :) 1 godz. 40 min