Czarny salcesonik w wersji śliwkowej

0 (0 ocen)

Ciasto jest w smaku bardzo dobre, śliwki można również zastąpić innymi owocami.

Składniki:

  • 3/4 szklanki cukru muscovado
    2 szklanki mąki pszennej
    1szklanka oleju z pestek winogron
    5 jajek
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    1 mała torebka cukru waniliowego
    śliwki węgierki
    cukier puder

Czarny salcesonik w wersji śliwkowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać przez sito do miski, dodać proszek do pieczenia, cynamon, kakao, cukier muscovado, cukier waniliowy i dokładnie wymieszać. Następnie dodać olej z pestek winogron i powoli miksować, potem dodawać po jednym całym jajku, nie przerywając miksowania.
    Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na papier ciasto. Na cieście ułożyć wydrylowane śliwki węgierki, skórką do dołu. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec w temperaturze przez około 45 minut. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem, czy jest suchy. Kiedy ciasto wystygnie oprószyć cukrem pudrem. SMACZNEGO !!!

    Uwaga ! Do ciasta można dodawać różne owoce, ale najlepiej smakuje ze śliwkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy