Czarny ryż z krewetkami

4.49 (166 ocen)

  • 30 min

Pyszny i szybki pomysł na kolacje.

  • 30 min

Składniki:

  • 150 g czarnego ryżu
    ok. 20 krewetek Black Tiger
    1 papryczka chili
    kawałek imbiru
    1 ząbek czosnku
    mielona kolendra
    przyprawa 5 smaków
    pieprz
    1/2 pęczka natki pietruszki
    kilka kropel soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Czarny ryż z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie.
  • 2. Imbir obrać łyżką i posiekać w drobną kostkę. Czosnek także drobno posiekać. Imbir i czosnek podsmażyć na patelni razem z mieloną kolendrą i przyprawą 5 smaków, aż zaczną mięknąć.
  • 3. Dodać ryż i smażyć, mieszając, przez kilka minut.
  • 4. Następnie dodać krewetki oraz posiekaną papryczkę chilli (ja usuwam pestki). Smażyć, mieszając, aż krewetki będą gotowe (ok.3- 4 minut).
  • 5. Zdjąć z ognia, dodać posiekaną natkę i pieprz do smaku. Skropić sokiem z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować