4 l wody
szklanka krwi z gęsi lub kaczki
podroby z gęsi lub z kaczki
1 kg gęsiny z kością
owoce suszone/gruszki, jabłka, śliwki /
Owoce z kompotu /gruszki, wiśnie, śliwki /
włoszczyzna
3-4 łyżki mąki
ziele angielskie
listek laurowy
ocet
cukier
sól
Czarnina zupa z krwi gesiej z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Włoszczyznę pokroić w kostkę, i razem z wymytymi i oczyszczonymi podrobami oraz mięsem z gęsi ugotować do miękkości. Dodać przyprawy, liść laurowy i ziele angielskie
.Owoce namoczyć i ugotować z dodatkiem cukru oddzielnie w garnuszku.
Wyjąć mięso, dodać ugotowane owoce oraz owoce z kompotu.
Mąkę wymieszać z krwią, dodać do zupy,mieszać, ostrożnie zagotować, aby się nie zważyła. Wlać soki z kompotu do smaku,ewntualnie doprawić octem , cukrem i solą. Powinien być smak słodko-kwaśny.
Komentarze