Czarne spaghetti z bakłażanem i żółtą cukinią. Z oliwą, czosnkiem i solonymi orzechami ziemnymi. Obłędnie smaczne, bardzo łatwe, efektowne danie jarskie. Mój przepis polecam na jesień i nie tylko.
Czarne spaghetti z bakłażanem i żółtą cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować w osolonej wodzie (9 minut - al dente).
2.Cukinię pokroić w plastry ( użyłam karbowanego noża, w ten sposób otrzymałam efektowne faliste plasterki),ugotować w osolonej wodzie, aż zmięknie (około 10 minut).
3.Orzeszki ziemne zmiksować (niezbyt drobno, część pozostawić w całości).
4.Bakłażana umyć, pokroić w plastry, posypać solą, odstawić na 10 minut, opłukać wodą, osuszyć.
5.Na patelni rogrzać olej, wrzucić przeciśniety przez praskę czosnek, podsmażyć, zdjąć z patelni. Na tej samej patelni obsmażyć z obu stron bakłażana, pod koniec dodać cukinię, wymieszać.
6.Do garnka wrzucić makaron, orzeszki ziemne, dodać cukinię, bakłażana, posolić do smaku, wymieszać z oliwą ( np. czosnkową, pikantną, lub truflową). Danie posypać natką pietruszki. Podawać gorące.
7.Rady: danie można podać też z grillowanym lub smażonym mięsem kurczaka.
Komentarze