Czarne łebki w śmietanie

4.48 (172 ocen)

  • Łatwy

Uwielbiam i kropka :)

  • Łatwy

Składniki:

  • - czarne łebki: 2 kilogramy
    - cebula: 2 sztuki
    - śmietanka 12%: 250 mililitrów
    - olej: 6 łyżek
    - sól ziołowa: 1 łyżeczka
    - pieprz: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.48 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Czarne łebki w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Grzyby dokładnie czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki, kilkakrotnie płuczemy pod bieżącą wodą.

    Duży garnek wypełniony do połowy wodą stawiamy na gazie i doprowadzamy do wrzenia.
    Wrzucamy grzyby, dodajemy 2 łyżeczki soli i gotujemy 10 minut od momentu zagotowania.
    Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.

    Cebulę kroimy w kosteczkę, rozgrzewamy olej i smażymy dopóki się nie zeszkli.
    Dorzucamy grzyby, dolewamy odrobinę wody i dusimy około 20-25 minut.
    Pod koniec duszenia wlewamy śmietankę, dodajemy sól i pieprz do smaku,
    poszatkowaną natkę pietruszki, dokładnie wszystko mieszamy i podajemy.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Grzyby Śmietanka Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować