Jest to mój nowy pomysł na ciasto mocno kawowe.Nie sądziłam,że będzie tak smaczne.Polecam tym wszystkim,którzy lubią kawę.Smakuje jak tort kawowy,a nie jest tak kaloryczny.Doskonały na każda okazję.
Czarna mamba mocno kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli,ciągle
ubijając wsypywać cukier,żółtka utarte z kawą
rozpuszczalną.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,dodać
do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łopatką lub mikserem
na najniższych obrotach.
2.Wylać na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec 20 do 25 min.
3.Przestudzić i podzielić na dwa placki.
4.Przygotować półprodukty na dwie warstwy.
Warstwa 1 śmietanowa
W wodzie namoczyć żelatynę,po 20 min.podgrzać i mieszać do całkowitego rozpuszczenia/ nie gotować/.
Warstwa 2 kawowa
Kawę wymieszać z cukrem i zalać gorącą wodą,odlać 100 ml. do przygotowania ponczu.
Żelatynę namoczyć w 1/2 szk. zimnej wody,po 20 min.podgrzewać i
mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia/nie gotować/,połączyć z
zaparzoną kawą i pozostawić do wystygnięcia.
Poncz
100 ml. odlanej warstwy kawowej połączyć z likierem kawowym.
5.Pierwszą część biszkoptu nasączyć połową ponczu,posmarować
dżemem.
6.Przykryć drugą częścią biszkoptu i nasączyć pozostałym ponczem.
7.Ułożyć delicje w równych odległościach czekoladą do góry.
8.Śnieżkę ubić na sztywno w mleku,połączyć z zimną rozpuszczoną
żelatyną. Zalać masą śmietanową,posypać kawą mieloną.
9.Posypać płatkami migdałowymi.
10.Zalać gęstniejąca warstwą kawową.Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Komentarze