CZARNA MAMBA MOCNO KAWOWY

5 (189 ocen)

Jest to mój nowy pomysł na ciasto mocno kawowe.Nie sądziłam,że będzie tak smaczne.Polecam tym wszystkim,którzy lubią kawę.Smakuje jak tort kawowy,a nie jest tak kaloryczny.Doskonały na każda okazję.

Składniki:

  • BISZKOPT

    5 jajek
    1 szk.mąki
    3 łyżki kawy rozpuszczalnej
    3/4 szk.cukru
    1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia



    WARSTWA ŚMIETANOWA

    3 śnieżki
    500 ml. mleka
    200 ml. wody
    6 łyżeczek żelatyny


    WARSTWA KAWOWA

    700 ml. gorącej wody
    3 łyżki kawy rozpuszczalnej
    4 łyżki cukru
    6 łyżeczek żelatyny
    1/2 szk. zimnej wody do namoczenia żelatyny


    Ponad to przygotować

    1 słoik dżemu z czarnej porzeczki 350 ml.
    2 paczki delicji wiśniowej /24 szt./
    100 ml. mocnego likieru kawowego do ponczu

    kawa mielona,płatki migdałowe do posypania warstwy śmietanowej

Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czarna mamba mocno kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • czarna mamba mocno kawowy 1. Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli,ciągle
    ubijając wsypywać cukier,żółtka utarte z kawą
    rozpuszczalną.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,dodać
    do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łopatką lub mikserem
    na najniższych obrotach.
  • czarna mamba mocno kawowy 2. Wylać na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec 20 do 25 min.
  • czarna mamba mocno kawowy 3. Przestudzić i podzielić na dwa placki.
  • 4. Przygotować półprodukty na dwie warstwy.

    Warstwa 1 śmietanowa

    W wodzie namoczyć żelatynę,po 20 min.podgrzać i mieszać do całkowitego rozpuszczenia/ nie gotować/.

    Warstwa 2 kawowa

    Kawę wymieszać z cukrem i zalać gorącą wodą,odlać 100 ml. do przygotowania ponczu.
    Żelatynę namoczyć w 1/2 szk. zimnej wody,po 20 min.podgrzewać i
    mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia/nie gotować/,połączyć z
    zaparzoną kawą i pozostawić do wystygnięcia.

    Poncz
    100 ml. odlanej warstwy kawowej połączyć z likierem kawowym.
  • czarna mamba mocno kawowy 5. Pierwszą część biszkoptu nasączyć połową ponczu,posmarować
    dżemem.
  • czarna mamba mocno kawowy 6. Przykryć drugą częścią biszkoptu i nasączyć pozostałym ponczem.
  • czarna mamba mocno kawowy 7. Ułożyć delicje w równych odległościach czekoladą do góry.
  • czarna mamba mocno kawowy 8. Śnieżkę ubić na sztywno w mleku,połączyć z zimną rozpuszczoną
    żelatyną. Zalać masą śmietanową,posypać kawą mieloną.
  • czarna mamba mocno kawowy 9. Posypać płatkami migdałowymi.
  • czrna mamba mocno kawowy 10. Zalać gęstniejąca warstwą kawową.Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  • czarna mamba mocno kawowy 11. Po wyjęciu z lodówki podzielić na kawałki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować