1.Fasolę spłukać i namoczyć na noc w 3l wody.Wołowinę pokroić w małe podłużne kawałki - smażyć na ostrym ogniu na łyżce oleju,aż zarumieni się,dodać do fasolki,posypać suszonymi ziołami, włożyć kostki rosołowe,postawić na gaz i gotować w tej samej wodzie 35min.
2.Ziemniaki i marchewkę obrać,umyć i pokroić w słupki.Na patelni rozgrzać 3łyżki oleju,wyłożyć osuszone warzywa i smażyć ok.15 - 20min,na złoty kolor,pod koniec smażenia oprószyć solą i pieprzem.
3.Usmażone warzywa wyłożyć na talerz wyścielony papierowymi ręcznikami,by odsączyć nadmiar tłuszczu.Odsączone warzywa dodać do zupy i gotować 5-10min.
4.Na suchą patelnię wsypać mąkę i smażyć,ciągle mieszając,na złoty kolor,ostudzić,dolewać zimną wodę i mieszać,aż powstanie płyn o konsystencji śmietanki - powoli wlewać do gotującej się zupy,mieszając - zagotować,dodać ostrą paprykę lub cayenne,doprawić do smaku solą i pieprzem,dodać zmiażdżony czosnek,wymieszać,zagotować ponownie i wyłączyć.Podawać z natka pietruszki.
SMACZNEGO!!!
Komentarze