Czakczuka - jajecznica z warzywami i wędliną

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Pyszna jajecznica z kuchni arabskiej. Dodaję do niej wędlinę taką jaką mam w danym momencie w lodówce. Może to być schab, polędwica, wędzone kawałki szynki a nawet parówki.

  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka surowe: 4 sztuki
    - ziemniaki: 4 sztuki
    - pomidory: 4 sztuki
    - cebula: 3 sztuki
    - papryka strąki: 3 sztuki
    - schab lub polędwica (lub inne wędzone wędliny): 3 plastry
    - tymianek: 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta

Czakczuka - jajecznica z warzywami i wędliną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • czakczuka - składniki 1. Cebulę pokroić w cienkie piórka. Pokroić w paski paprykę. Obrane ze skórki pomidory podzielić na ćwiartki. Ziemniaki pokrojone w kostkę, podgotować w osolonej wodzie (mają być jednak twardawe).
  • czakczuka 2. Gotowe ziemniaki przesmażyć na oliwie z cebulą, pomidorami i papryką oraz wędliną.
  • czakczuka 3. Jajka wymieszać ze szczyptą tymianku, soli i pieprzu, dodać do jarzyn i smażyć, aż się zetną. Udekorować zieleniną. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy