Pyszna jajecznica z kuchni arabskiej. Dodaję do niej wędlinę taką jaką mam w danym momencie w lodówce. Może to być schab, polędwica, wędzone kawałki szynki a nawet parówki.
Łatwy
Składniki:
- jajka surowe: 4 sztuki
- ziemniaki: 4 sztuki
- pomidory: 4 sztuki
- cebula: 3 sztuki
- papryka strąki: 3 sztuki
- schab lub polędwica (lub inne wędzone wędliny): 3 plastry
- tymianek: 1 szczypta
- sól: 1 szczypta
- pieprz: 1 szczypta
Czakczuka - jajecznica z warzywami i wędliną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w cienkie piórka. Pokroić w paski paprykę. Obrane ze skórki pomidory podzielić na ćwiartki. Ziemniaki pokrojone w kostkę, podgotować w osolonej wodzie (mają być jednak twardawe).
2.Gotowe ziemniaki przesmażyć na oliwie z cebulą, pomidorami i papryką oraz wędliną.
3.Jajka wymieszać ze szczyptą tymianku, soli i pieprzu, dodać do jarzyn i smażyć, aż się zetną. Udekorować zieleniną. Smacznego!
Komentarze