cytryny w rumie (z wanilią) do herbatki

0 (0 ocen)

  • 10 min

Herbatka z dodatkiem takiego plasterka będzie cudowna na jesienne wieczory, których nie mogę się już doczekać. A cytryny zapakowane w pięknie ozdobiony słoiczek będą uroczym upominkiem.

  • 10 min

Składniki:

  • *na dwa słoiczki:
    Składniki:
    3 cytryny
    4 łyżki miodu (lub więcej)
    1/3 szklanki rumu
    laska wanilii

Cytryny w rumie (z wanilią) do herbatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytryny wyszorować i wyparzyć. Słoiczki wyparzyć i wysuszyć. Owoce pokroić w plasterki. Układać je w słoiczkach przekładając każdy plasterek miodem i dociskając (miodu można dodać więcej w zależności od gustu, rumu tak samo). Wanilię połamać na kawałki i umieścić w słoiku. Kiedy wszystkie plasterki będą w słoiku docisnąć kilka razy, żeby puściły sok. Zalać rumem. Zakręcić i kilka razy wstrząsnąć słoikiem, żeby płyny się wymieszały. Odstawić do lodówki. Otworzyć najlepiej po dwóch dniach, żeby całość się przegryzła.

Porady

*zamiast wanilii można dodać np. goździki lub cynamon.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy