Herbatka z dodatkiem takiego plasterka będzie cudowna na jesienne wieczory, których nie mogę się już doczekać. A cytryny zapakowane w pięknie ozdobiony słoiczek będą uroczym upominkiem.
10 min
Składniki:
*na dwa słoiczki:
Składniki:
3 cytryny
4 łyżki miodu (lub więcej)
1/3 szklanki rumu
laska wanilii
Cytryny w rumie (z wanilią) do herbatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cytryny wyszorować i wyparzyć. Słoiczki wyparzyć i wysuszyć. Owoce pokroić w plasterki. Układać je w słoiczkach przekładając każdy plasterek miodem i dociskając (miodu można dodać więcej w zależności od gustu, rumu tak samo). Wanilię połamać na kawałki i umieścić w słoiku. Kiedy wszystkie plasterki będą w słoiku docisnąć kilka razy, żeby puściły sok. Zalać rumem. Zakręcić i kilka razy wstrząsnąć słoikiem, żeby płyny się wymieszały. Odstawić do lodówki. Otworzyć najlepiej po dwóch dniach, żeby całość się przegryzła.
Porady
*zamiast wanilii można dodać np. goździki lub cynamon.
Komentarze