Cytrynowy szał

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

To ciasto nie może się nie udać , mama nauczyła mnie piec jak byłam młoda i już za pierwszym razem się udało :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto :
    45dkg mąki pszennej
    45dkg margaryny
    45dkg cukru
    7 jaj
    cukier wanilinowy
    skórka starta z cytryny
    sok z cytryny
    1 płaska łyżka proszku do pieczenia

    Masa :
    1/2 litra mleka
    cukier wanilinowy
    1 szkl cukru
    1 kostka margaryny
    1 i 1/2 czubatej łyżki mąki pszennej
    1 i 1/2 czubatej łyżki mąki ziemniaczanej

    Polewa cytrynowa :
    20dkg cukru pudru
    4 łyżki soku z cytryny
    łyżka gorącej wody

Cytrynowy szał - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto :
    Wykonanie
    1. Margarynę roztopić i przestudzić.
    2. Białka ubić z cukrem , dodać zółtka i cukier wanilinowy.
    3 . Do ubitych jaj dodać mąkę z proszkiem do pieczenia , skórkę z cytryny, sok z cytryny, roztopioną margarynę i zmiksować .
    4.Piec w temperaturze 180 c , 40-50 min .
    5. Placek przekroić na dwie części .
  • 2. Masa :
    Wykonanie :
    1. Odlać 1/2 szklanki mleka a resztę zagotować ,
    2. Do zagotowanego mleka dodać cukier i margarynę
    3. Mąkę ziemniaczaną i pszenną rozpuścić w 1/2 szklance mleka i wlać do gorącej masy.
    4. Masę zagotować i gorącą jeszcze przełożyć placek.
  • 3. Polewa cytrynowa :
    Wykonanie :
    Składniki wymieszać i utrzeć aby polewa była lejąca .

Porady

Ciasto przecinam kawałkiem zwykłej nitki , jest prościej i równiej niż nożem .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy