Cytrynowy szał - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto :
Wykonanie
1. Margarynę roztopić i przestudzić.
2. Białka ubić z cukrem , dodać zółtka i cukier wanilinowy.
3 . Do ubitych jaj dodać mąkę z proszkiem do pieczenia , skórkę z cytryny, sok z cytryny, roztopioną margarynę i zmiksować .
4.Piec w temperaturze 180 c , 40-50 min .
5. Placek przekroić na dwie części .
2.Masa :
Wykonanie :
1. Odlać 1/2 szklanki mleka a resztę zagotować ,
2. Do zagotowanego mleka dodać cukier i margarynę
3. Mąkę ziemniaczaną i pszenną rozpuścić w 1/2 szklance mleka i wlać do gorącej masy.
4. Masę zagotować i gorącą jeszcze przełożyć placek.
3.Polewa cytrynowa :
Wykonanie :
Składniki wymieszać i utrzeć aby polewa była lejąca .
Porady
Ciasto przecinam kawałkiem zwykłej nitki , jest prościej i równiej niż nożem .
Komentarze