CYTRYNOWY SMACZEK

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

IDEALNE POŁĄCZENIE SŁODKIEJ CZEKOLADY I ORZEŹWIAJĄCEJ CYTRYNY

  • 2 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT: 4 JAJKA, 3/4 SZKLANKI CUKRU, 3/4 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ, 1 BUDYŃ WANILIOWY LUB ŚMIETANKOWY, 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA.
    KREM CYTRYNOWY: 2 BUDYNIE ŚMIETANKOWE, 20 DAG MASŁA, 2/3 SZKLANKI CUKRU, 3 ŻÓŁTKA, 2 CYTRYNY, 1,5 ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ, 1 ŁYŻKA MĄKI ZIEMNIACZANEJ.
    MASA ŚMIETANOWA: 0,5 LITRA ŚMIETANY KREMÓWKI, 2 GALARETKI CYTRYNOWE
    POLEWA CZEKOLADOWA: 100 G CZEKOLADY DESEROWEJ, 50 G CZEKOLADY MLECZNEJ, 2 ŁYŻKI SŁODKIEJ ŚMIETANKI.
    PONADTO: 2-3 MAŁE PACZKI BISZKOPTÓW Z GALARETKĄ W CZEKOLADZIE ("DELICJI") 1 DUŻA PACZKA HERBATNIKÓW MAŚLANYCH.

Cytrynowy smaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: BIAŁKA ODDZIELIĆ OD ŻÓŁTEK I UBIĆ NA SZTYWNO ZE SZCZYPTA SOLI DODAJĄC PARTIAMI CUKIER, DODAĆ PO 1 ŻÓŁTKU A NA KOŃCU POŁĄCZYĆ DELIKATNIE ŁYŻKĄ Z MĄKĄ WYMIESZANĄ Z PROSZKIEM I BUDYNIEM. PIEC W 180 STOPNI PRZEZ 20-25 MIN. DO SUCHEGO PATYCZKA. WYSTUDZIĆ, WIERZCH ŚCIĄĆ DELIKATNIE NOŻEM.
  • 2. KREM CYTRYNOWY: CYTRYNY SPARZYĆ I WYSZOROWAĆ, SKÓRKĘ ZETRZEĆ, SOK WYCISNĄĆ I UZUPEŁNIĆ WODĄ TAK ŻEBY RAZEM BYŁO 2,5 SZKLANKI PŁYNU. ZAGOTOWAĆ W GARNKU ZE SKÓRKĄ I CUKREM. W 0,5 SZKLANKI ZIMNEJ WODY ROZROBIĆ BUDYNIE Z MĄKAMI I ŻÓŁTKAMI, POŁĄCZYĆ Z GOTUJĄCYM SOKIEM CYTRYNOWYM I UGOTOWAĆ BUDYŃ, OSTUDZIĆ I UTRZEĆ Z MIĘKKIM MASŁEM. KREM WYŁOŻYĆ NA BISZKOPT, NA KREMIE POUKŁADAĆ BISZKOPTY.
  • 3. MASA ŚMIETANOWA: GALARETKI ROZPUŚCIĆ W 3/4 SZKLANKI WRZĄTKU, OSTUDZIĆ, SCHŁODZONĄ ŚMIETANĘ UBIĆ MIKSEREM NA NAJWYŻSZYCH OBROTACH I POŁĄCZYĆ Z GALARETKAMI, MASĘ SZYBKO WYŁOŻYĆ NA BISZKOPTY. NA MASIE POUKŁADAĆ HERBATNIKI, LEKKO DOCISNĄĆ, POLAĆ POLEWĄ CZEKOLADOWĄ.
  • 4. POLEWA CZEKOLADOWA: CZEKOLADY ROZPUŚCIĆ ZE ŚMIETANKĄ W KĄPIELI WODNEJ.

Porady

WIERZCH KAŻDEGO KAWAŁKA CIASTA MOŻNA OZDOBIĆ PLASTERKIEM CYTRYNY.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy