Cytrynowy smaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT: BIAŁKA ODDZIELIĆ OD ŻÓŁTEK I UBIĆ NA SZTYWNO ZE SZCZYPTA SOLI DODAJĄC PARTIAMI CUKIER, DODAĆ PO 1 ŻÓŁTKU A NA KOŃCU POŁĄCZYĆ DELIKATNIE ŁYŻKĄ Z MĄKĄ WYMIESZANĄ Z PROSZKIEM I BUDYNIEM. PIEC W 180 STOPNI PRZEZ 20-25 MIN. DO SUCHEGO PATYCZKA. WYSTUDZIĆ, WIERZCH ŚCIĄĆ DELIKATNIE NOŻEM.
2.KREM CYTRYNOWY: CYTRYNY SPARZYĆ I WYSZOROWAĆ, SKÓRKĘ ZETRZEĆ, SOK WYCISNĄĆ I UZUPEŁNIĆ WODĄ TAK ŻEBY RAZEM BYŁO 2,5 SZKLANKI PŁYNU. ZAGOTOWAĆ W GARNKU ZE SKÓRKĄ I CUKREM. W 0,5 SZKLANKI ZIMNEJ WODY ROZROBIĆ BUDYNIE Z MĄKAMI I ŻÓŁTKAMI, POŁĄCZYĆ Z GOTUJĄCYM SOKIEM CYTRYNOWYM I UGOTOWAĆ BUDYŃ, OSTUDZIĆ I UTRZEĆ Z MIĘKKIM MASŁEM. KREM WYŁOŻYĆ NA BISZKOPT, NA KREMIE POUKŁADAĆ BISZKOPTY.
3.MASA ŚMIETANOWA: GALARETKI ROZPUŚCIĆ W 3/4 SZKLANKI WRZĄTKU, OSTUDZIĆ, SCHŁODZONĄ ŚMIETANĘ UBIĆ MIKSEREM NA NAJWYŻSZYCH OBROTACH I POŁĄCZYĆ Z GALARETKAMI, MASĘ SZYBKO WYŁOŻYĆ NA BISZKOPTY. NA MASIE POUKŁADAĆ HERBATNIKI, LEKKO DOCISNĄĆ, POLAĆ POLEWĄ CZEKOLADOWĄ.
4.POLEWA CZEKOLADOWA: CZEKOLADY ROZPUŚCIĆ ZE ŚMIETANKĄ W KĄPIELI WODNEJ.
Porady
WIERZCH KAŻDEGO KAWAŁKA CIASTA MOŻNA OZDOBIĆ PLASTERKIEM CYTRYNY.
Komentarze