cytrynowy sernik z piernikami

0 (0 ocen)

Co roku na świątecznym stole gości u nas sernik. Ponieważ tradycyjna wersja tego ciasta już nieco znudziła się nam, upiekłam sernik z cytrynową nutką z dodatkiem pierniczków. Polecam!!!

Składniki:

  • KRUSZONKA:
    -3 szklanki mąki
    -1 szklanka cukru
    -2 jajka
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia
    -200 g margaryny
    MASA SEROWA:
    -1 kg twarogu
    -3/4 szklanki cukru pudru
    -skórka otarta z 1 cytryny
    -sok z 1 cytryny
    -2 żółtka
    -6 białek
    -2 budynie śmietankowe
    DODATKOWO:
    -40 dag pierników alpejskich
    -cukier puder do posypania
    -powidła śliwkowe


Cytrynowy sernik z piernikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1) Składniki kruszonki zagniatamy, odstawiamy do lodówki .
    W tym czasie przygotowujemy masę serową. Ucieramy żółtka z cukrem waniliowym, dodajemy twaróg, skórkę i sok z cytryny, cukier puder i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy budynie i stopniowo dodajemy ubite białka. Mieszamy.
    Tortownicę o średnicy cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno wylepiamy połową kruszonki, następnie smarujemy powidłami. Układamy pierniki i zalewamy masą serową. Na wierzch ścieramy na tarce pozostałą kruszonkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. przez około 1,5 h.

Porady

Sernik studzimy w uchylonym piekarniku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy