Cytrynowy mazurek

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min

Jeszcze jeden mazurek do szybkiego wykonania. Mocno cytrynowy o maślanym posmaku. Wykonany na półkruchym cieście.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki pszennej
    150 g masła
    80 g cukru pudru
    1 jajko
    2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa cytrynowa:
    4 łyżki cytryny
    2 szklanki cukru pudru
    70 g miękkiego masła
    ok. 50 g śmietanki w proszku (do kawy)

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek Desery

Cytrynowy mazurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do miski wsypać mąkę, dodać masło, posiekać nożem. Dodać cukier puder, jajko, śmietanę i pros zek do pieczenia, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć na wyłożone papierem do pieczenia dno formy o wymiarach 26x21 cm. Lekko posypując wierzch mąką pszenną, równomiernie rozłożyć ciasto na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 25-30 minut, do lekkiego zbrązowienia. Ostudzić.
  • 2. Masa cytrynowa:
    Do miski wsypać cukier puder, dodać masło i cytrynę. Łyżką utrzeć lukier. Do zgęstnienia dodać śmietankę w proszku, jeszcze raz utrzeć łyżką. W miarę potrzeby dodać więcej śmietanki. Masę wyłożyć na ostudzone ciasto, równomiernie rozsmarować, posypać dowolną posypką cukrową.

Porady

Gęstość polewy regulujemy dodając więcej cukru pudru lub śmietanki, ewentualnie, jeśli chcemy ją rozrzedzić, dodajemy więcej soku z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa Mąka Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować