cytrynowy filet w orzeszkach

0 (0 ocen)

  • 30 min

Z wyglądu niby zwykłe kawałki kurczaka, ale w smaku to bardzo smaczne kąski.Marynowane w cytrynie mięso bylo bardzo soczyste i delikatne, mięciutkie i bardzo szybko się usmażyło. a panierka z orzechów nadała wyjątkowego smaku. Podaję z ryżem i surówką lub samodzielnie z sosem czosnkowym.

  • 30 min

Składniki:

  • podwójny filet z kurczaka
    sok z 1/2 cytryny
    kilka gałązek świeżej kolendry
    4 łyżki orzeszków ziemnych
    2-3 łyżki bułki tartej
    sól
    pieprz
    olej do smażenia

Cytrynowy filet w orzeszkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kąski w orzeszkach 1. Mięso pokroić na kawałki. Sok z cytryny wymieszać z solą i pieprzem, dodać posiekaną kolendrę.
  • kąski w orzeszkach 2. W takiej marynacie zamoczyć mięso i odstawić minimum na kwadrans.
  • kąski w orzeszkach 3. Orzeszki podprażyć na suchej patelni a następnie rozdrobnić (posiekać lub zmielić blenderem ale nie za mocno, żeby nie powstało masło). Wymieszać z bułką tartą.
  • kąski w orzeszkach 4. Kawałki fileta obtaczać w tej panierce i wrzucać na rozgrzany olej. Smażyć na złoto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy