Cytrynowy dżem z cukinii

4.5 (155 ocen)

  • Łatwy

Nie jest to byle jaki dżem - niebanalny, nietuzinkowy i zaskakujący dżem cytrynowy z cukinii.

  • Łatwy

Składniki:


  • - cukinia bez skóry i pestek: 1.5 kilograma
    - cukier: 1 szklanka
    - galaretka cytrynowa: 1 opakowanie
    - kwasek cytrynowy: 1 szczypta
    - olejek cytrynowy: 1 mililitr
    - cytryna (potrzebujemy sok i otartą skórkę z dwóch cytryn): 2 sztuki
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Cytrynowy dżem z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane i wypestkowane cukinie ścieramy na drobnej tarce, przekładamy papkę do garnka i dusimy ją na małym ogniu, nie zapominając o częstym mieszaniu.

    Kiedy cukinia zmięknie, dosypujemy cukier, galaretkę, skórkę, sok z cytryn oraz kwasek cytrynowy. Dżem będzie dusił się jeszcze około 30 minut przy asyście naszego częstego mieszania.

    Następnie dodajemy wedle uznania olejek i łączymy go z masą.

    Gorący dżem wlewamy do przygotowanych, czyli wyparzonych słoiczków, zakręcamy i stawiamy je do góry dnem.

    Potem otwieramy słoiczki i delektujemy się niebanalnym smakiem cytrynowego dżemu z cukinii, stosując jako dodatek do naleśników, a nawet do pieczeni. Wypróbowaliśmy go już nawet z ciastem morelowym, grillowanym camembertem oraz delikatnym schabem - w każdym towarzystwie prezentował się znakomicie.
  • 2. Przepis znaleźliśmy w czasopiśmie (na podstawie przepisu z "Moje gotowanie", nr 7 2012), jednak odpowiednio go zmodyfikowaliśmy. Wydał nam się intrygujący, ale mało naturalny.

    Uważamy, że składniki typu olejek czy kwasek cytrynowy z powodzeniem można, a nawet należy (!) zastąpić naturalnymi wzmacniaczami smaku, jak chociażby skórka i sok z cytryny. Nie warto dodawać niepotrzebnej "chemii". Zamiana wyjdzie na korzyść zarówno naszym kubkom smakowym, jak i zdrowiu.

    Dlatego, jeśli dodajemy olejek i kwasek cytrynowy, to tylko symbolicznie i do smaku. Co do gramatury: podana ilość składników z powodzeniem wypełni dwa półlitrowe słoiczki doskonałym dżemem. D

    żem poddaliśmy już surowej ocenie naszych znajomych krytyków, otrzymawszy nawet zamówienie na kilka bożonarodzeniowych słoiczków. Jak twierdzi mama, z której ogródka pochodzą warzywa, tegoroczny sezon jest bardzo łaskawy dla cukinii, jest to więc chyba całkiem niezły pomysł...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować