Cytrynowy dżem z cukini

4.5 (190 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Słodki dżem z warzyw? Pewnie, czemu nie? Delikatny, nie za słodki z wyczuwalną cytrynową nutą.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2,5 kg obranej ze skórek i pestek cukini
    2 galaretki cytrynowe
    Sok i skórka z 1 cytryny
    ½ szkl wody
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki Przetwory Dżemy

Cytrynowy dżem z cukini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię pokroić w mniejszą kostkę. Włożyć do dużego, 5 litrowego garnka i dolać ½ szklanki wody. Całość gotować do miękkości od czasu do czasu mieszając. Następnie miękkie warzywa zmiksować blenderem na papkę. Dodać galaretki cytrynowe, sok i skórkę z 1 cytryny. Całość wymieszać i gotować na średnim ogniu ok. 30 minut. Gorącym dżemem napełniać umyte, osuszone słoiki, dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem do całkowitego wystudzenia.

Porady

Przepis znaleziony na blogu MojeTworyPrzetwory :-)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Cytryna Galaretka cytrynowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować