Cytrynowy dorsz z ziemniakami i brokułem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne jednogarnkowe danie rybne z cytrynowym aromatem

  • 30 min

Składniki:

  • 500 gram dorsza (u mnie mrożony)
    sól, pieprz, skórka z jednej cytryny
    olej do wysmarowania naczynia
    500 gram ziemniaków
    gałka muszkatołowa
    czerwona mielona papryka
    śmietanka 30%
    brokuł
    3 ząbki czosnku

Cytrynowy dorsz z ziemniakami i brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dorsza oprószyć solą, pieprzem i skórką cytrynową. Odstawić.
    Ziemniaki pokroić w plasterki lekko podgotować. W tym samym czasie ugotować lekko brokuła.
    Brokuła lekko ugnieść tłuczkiem do ziemniaków. Naczynie do zapiekania wysmarować olejem rozłożyć brokuły i wymieszać z jednym ząbkiem czosnku, następnie położyć warstwę ziemniaków polać śmietanką, znowu dodać jeden ząbek czosnku, zetrzeć równomiernie gałkę muszkatołową na ziemniaki i pieprz oraz posypać papryką. Na wierzch położyć dorsza z ostatnim ząbkiem czosnku i zapiekać 20 minut w 200 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy