Cytrynowo-rozmarynowy kurczak

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz. 30 min

Chrupiący o niesamowitym aromacie pieczony kurczak, z nutą rozmarynu i pieczonego czosnku.Ten przepis to przykład na to że z kilku niewyszukanych składników, mięsa i ziół możemy wyczarować całkiem smaczny i wykwintny obiad. Rewelacyjnie będzie wyglądał również na świątecznym stole.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 1,70 kg sprawionego świeżego kurczaka
    Ćwiartka cytryny
    1 łyżeczka suszonego rozmarynu
    Kilka gałązek świeżego rozmarynu
    1 główka czosnku
    ½ sztuki czerwonej cebuli
    Sól ziołowa do smaku
    Świeżo mielony czarny pieprz do smaku
    3 łyżki oliwy

Cytrynowo-rozmarynowy kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tuszkę kurczaka opłukać osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć oliwą solą ziołową i suszonym rozmarynem, cebulę obrać, czosnek zostawić w łuskach, przekroić tylko w poprzek na połowę na dwie części.
    Ćwiartkę cytryny zostawić ze skórką. Włożyć wszystko do środka kurczaka , dodać kilka gałązek świeżego rozmarynu, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć pokrywą.
    Marynować całą noc w lodówce.
  • 2. Następnego dnia oprószyć lekko pieprzem, piec 1,5 godziny w temp 180*c
    Na kilka minut przed końcem pieczenia pokrywę zdjąć aby lekko przyrumienić skórkę.
    Podawać po wyjęciu z pieca.

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2017

Komentarze

Podobne przepisy